Składniki:
- jajka
- kiełbasa
- cebula
- papryka
- mała cukinia
- pół pęczka natki pietruszki
- masło
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i kiełbasę podsmażamy na patelni. Składniki kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy z solą i pieprzem. Dodajemy warzywa, mieszamy, wylewamy na patelnię.
Smażymy cały czas mieszając aż jajecznica się zetnie.
Składniki | Właściwości |
---|---|
Jajko | To źródło przede wszystkim pełnowartościowego białka, a także witamin A, D, E, K, B2 i B12 i składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor. |
Cebula | Warzywo to zawiera siarkę, żelazo, fosfor, magnez, cynk, krzem, wapń, mangan oraz witaminy A, B, C i E..Warzywo to m.in. wykazuje właściwości bakteriobójcze i wpływa na poprawę odporności, wpływa pozytywnie na układ trawienny – zapobiegając zaparciom, przeciwdziała zakrzepom, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. |
Papryka | Warzywo obfitujące przede wszystkim w witaminę C, A i E oraz beta- karoten, a także potas i wapń. Spożywanie papryki wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na układ krążenie, układ trawienny, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wspomaga układ odpornościowy. |
Cukinia | Jest źródłem magnezu, żelaza, potasu, witamin A, C, K, B1, PP i beta- karotenu. Cukinia wykazuje właściwości odkwaszające i reguluje procesy trawienia. |
Natka pietruszki | W swoim składzie ma przede wszystkim żelazo, witaminę C, witaminę E, beta – karoten, kwas foliowy, wapń, potas, magnez. |