Składniki

  • kasza jaglana – ½ szklanki
  • siemię lniane – 1 łyżeczka
  • mleko – 1 szklanka
  • żurawina suszona – 3-4 łyżki
  • banan – 1 szt.
  • mandarynki – 2 szt.
  • miód

Wykonanie

Kaszę należy zalać wrzątkiem, gotować minutę i odcedzić – dzięki temu zniknie goryczka.
Następnie przekładamy kaszę do garnka, dodajemy siemię lniane i żurawinę – całość zalewamy szklanką wrzątku – i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Po tym czasie wlewamy szklankę gorącego mleka i gotujemy jeszcze moment – kasza delikatnie się obgotuje i nieco wchłonie mleko. Do kaszy dodajemy owoce i odrobinę miodu.

Składniki Właściwości
Kasza jaglana Ma działanie zasadotwórcze – przez co działa odkwaszająco na organizm, nie zawiera glutenu, jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, witamin B1, B2 i B6
Siemię lniane Siemię lniane ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Zawiera kwasy tłuszczowe omega – 3, błonnik, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Siemię lniane obfituje również w witaminę, B1, witaminę B6, kwas foliowy, magnez, żelazo i fitoskładniki.
Mleko Najlepsze źródło wapnia, a także białka, tłuszczów, witamin A, D, E, B12, PP, fosforu, magnezu, potasu.
Żurawina suszona Źródło błonnika, witamin C, E, B1, B2, B6, składników mineralnych: żelaza, sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, jodu.
Banan Owoc ten zawiera cenne składniki – witaminy – A, C, E, K, a także witaminy z grupy B. Jest także źródłem błonnika oraz składników mineralnych – przede wszystkim potasu, ale i magnezu, fosforu i wapnia.
Mandarynki Źródło przede wszystkim witaminy C i A. Spożycie mandarynek wspomaga układ odpornościowy, pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, opóźnia proces starzenia. Mandarynki mają niską wartość energetyczną i niski indeks glikemiczny – przez co mogą spokojnie być spożywane przez diabetyków
Miód Miód posiada m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwkaszlowe i antybakteryjne Wzmacnia układ odpornościowy – jest też polecany w chorobach serca, żołądka, dwunastnicy, dróg oddechowych, wątroby, zatruciach organizmu i chorobach wrzodowych.