Aby zapewnić prawidłowy rozwój dziecka, właściwy przebieg procesów metabolicznych, budowy i odnowy struktur komórkowych, należy zapewnić optymalny poziom składników odżywczych. To właśnie żywność jest źródłem: białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, witamin i składników mineralnych oraz związków biologicznie czynnych o potwierdzonych korzystnych właściwościach dla zdrowia.
Aby organizm dziecka mógł się prawidłowo rozwijać niezbędne jest spożywanie odpowiedniej ilości pożywienia, ale również produktów o wysokiej wartości odżywczej i dobrej jakości, żywności nieprzetworzonej bez sztucznych dodatków i konserwantów. Im większa różnorodność produktów w diecie dziecka tym większe szanse, że zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zostanie całkowicie zaspokojone.
Jednocześnie kolorowe i urozmaicone produkty mogą zachęcić dziecko do jedzenia. Wprowadzanie prawidłowych nawyków żywieniowych jak: regularne pory posiłków, unikanie podjadania słodyczy, ograniczenie w diecie dziecka cukrów prostych, tłuszczów nasyconych i soli pozytywnie wpływa na apetyt u dziecka oraz zachęca je do jedzenia i próbowania nowych produktów.
Właściwa dieta a odporność
Organizm człowieka pobiera z pożywienia makro i mikroelementy, które odżywiają nasze komórki. Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – a co za tym idzie jego reakcji obronnych zależne jest od jakości i ilości przyjmowanego pokarmu. Praca układu odpornościowego polega na wytwarzaniu przeciwciał. Aby zapewnić układowi odpornościowemu optymalne funkcjonowanie trzeba dostarczać organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych zawartych w pokarmie. Dlatego dla naszej odporności ważna jest zbilansowana i pełnowartościowa dieta bogata w witaminy i minerały oraz przyjmowanie właściwej ilości pokarmu odpowiadającej zapotrzebowaniu organizmu.
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723551/
Zapotrzebowanie na kalorie
Wraz z wiekiem dziecka zapotrzebowanie organizmu na kalorie zmniejsza się. Im młodsze dziecko tym większej ilości substancji energetycznych potrzebuje, aby mogło właściwie się rozwijać.
Składniki odżywcze
- Węglowodany – dostarczają najwięcej energii w ciągu dnia ( 55-60%), a znaleźć je można w produktach zbożowych, ryżu, kaszy, roślinach strączkowych, owocach i warzywach. Ograniczeniu powinny podlegać węglowodany proste, a ich ilość w ciągu dnia nie powinna przekraczać 10% energii całodziennej racji pokarmowej. Cukierki, czekoladki, batoniki, ciasteczka, jasne pieczywo, wyroby cukiernicze to główne źródła cukrów prostych. Jednocześnie produkty te są ubogie w witaminy i składniki mineralne, dlatego poza kaloriami nie dostarczają wartościowych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Dziecko bardzo szybko przyzwyczaja się do smaku słodkiego, co może powodować niechęć w sięganiu i próbowaniu nowych produktów o innych smakach.
- Białko powinno stanowić 10-15% codziennej diety. Ważne, aby było ono pełnowartościowe, czyli zawierające wszystkie aminokwasy niezbędne do rozwoju dziecka. Jednocześnie w dietę malucha warto wkomponować produkty zawierające białko roślinne, którego dobrym źródłem są nasiona roślin strączkowych. Wskazane jest także mleko, przetwory mleczne ( jogurty, kefiry, sery), chude mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, kasze, nasiona słonecznika, orzechy czy zielone warzywa.
- Tłuszcze– zaleca się aby stanowiły 25-30% ilości energii dostarczanej w ciągu dnia. Powinny być to głownie tłuszcze bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe działające korzystnie na układ nerwowy i sercowo- naczyniowy. Warto zwiększyć podaż olejów roślinnych, oliwy a ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego o znacznej ilości cholesterolu oraz tłuszcze zawierające izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych obecne w twardych margarynach i produktach wysokoprzetworzonych niskogatunkowych o dużej zawartości tłuszczu.
Witaminy i minerały
Tabela kaloryczności i wartości odżywczych
Grupa/ wiek/ lata | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dzieci | Chłopcy | Dziewczęta | Źródła składnika | |||||||
Składniki pokarmowe | 1-3 | 4-6 | 7-9 | 10-12 | 13-15 | 16-18 | 10-12 | 13-15 | 16-18 | |
Energia ( kcal/ dobę ) | 1000 | 1400 | 1600-2100 | 2050-2750 | 2600-3500 | 2900-3900 | 1800-2400 | 2100-2800 | 2500-2900 | |
Białko g/ dobę | 14 | 21 | 30 | 42 | 58 | 64 | 41 | 56 | 53 | Mięso, ryby, mleko i przetwory mleczne, jajka, rośliny strączkowe |
Tłuszcze g/ dobę | 33-44 | 31-54 | 31-54 | 46-107 | 58-136 | 64-152 | 40-93 | 47-109 | 48-113 | Oleje roślinne, oliwa, masło, margaryna, mięso, nabiał, orzechy, awokado, |
Węglowodany | 50-60% procent całodziennej racji pokarmowej | Pieczywo , płatki zbożowe, kasze, ryże, makarony, owoce, warzywa , | ||||||||
Błonnik (g) | 10 | 14 | 16 | 19 | 19 | 21 | 19 | 19 | 21 | Otręby pszenne, morele suszone, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, nasiona słonecznika, warzywa, owoce |
Witamina A ( µg ) | 400 | 450 | 500 | 600 | 900 | 900 | 600 | 700 | 700 | wątroba, jaja i mleko warzywa, owoce |
Witamina B1 ( mg ) | 0,5 | 0,6 | 0,9 | 1,0 | 1,2 | 1,2 | 1,0 | 1,1 | 1,1 | suche nasiona roślin strączkowych, nasiona słonecznika, orzechy, chuda wieprzowina, kasza gryczana, ryż brązowy, płatki owsiane |
Witamina B2 ( mg ) | 0,5 | 0,6 | 0,9 | 1,0 | 1,3 | 1,3 | 1,0 | 1,1 | 1,1 | mleko i napoje mleczne, sery, jaja, chleb pełnoziarnisty, kasza jaglana, kasza gryczana, płatki owsiane i jęczmienne, suche nasiona roślin strączkowych, migdały, orzechy, mięso, ryby, szpinak, szparagi, brokuły, brukselka, papryka |
Niacyna (mg) | 6 | 8 | 12 | 12 | 16 | 16 | 12 | 14 | 14 | drób, ryby, kasza gryczana i jęczmienna, chude mięso, ciemne pieczywo, ziarna zbóż, ryż brązowy, suche nasiona roślin strączkowych, papryka, groszek zielony, ziemniaki, rzepa, awokado, brzoskwinie, morele, suszone owoce |
Witamina B6 ( mg ) | 0,5 | 0,6 | 1,0 | 1,2 | 1,3 | 1,3 | 1,2 | 1,2 | 1,2 | banany, drożdże, warzywa liściaste, awokado, soja, mięso drobiowe, jaja |
Witamina B12 ( µg) | 0,9 | 1,2 | 1,8 | 1,8 | 2,4 | 2,4 | 1,8 | 2,4 | 2,4 | Mięsie, jajkach, mleku, śledziach, czyli produktach „zwierzęcych” |
Witamina C (mg) | 40 | 50 | 50 | 50 | 75 | 75 | 50 | 65 | 65 | główne źródło to owoce i warzywa (znaczne ilości w porzeczkach, truskawkach, cytrusach, owocach dzikiej róży, natce pietruszki, ziemniakach) |
Witamina D ( µg ) | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | Produkty pochodzenia zwierzęcego
Ryby, tran, jajka, wątróbka Grzyby |
Witamina E ( mg) | 6 | 6 | 7 | 10 | 10 | 10 | 8 | 8 | 8 | Oleje roślinne, orzechy, ryż, płatki owsiane, awokado, migdały, oliwki |
Kwas foliowy ( µg ) | 150 | 200 | 300 | 300 | 400 | 400 | 300 | 400 | 400 | znajduje się w zielonych warzywach, m.in. brokułach, brukselce, włoskiej kapuście, szparagach, szpinaku i sałacie, a także w produktach zbożowych z pełnego przemiału i owocach |
Wapń ( mg ) | 700 | 1000 | 1000 | 1300 | Sery żółte, mleko, twarogi, jogurty, kefiry, jajka, mięso, zielone warzywa, orzechy, rośliny strączkowe | |||||
Fosfor ( mg) | 460 | 500 | 600 | 1250 | Mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, sery, produkty zbożowe, ziemniaki, fasola, marchewka, groch, | |||||
Magnez (mg) | 80 | 130 | 130 | 240 | 410 | 240 | 360 | Kasze, orzechy, mąka sojowa, kakao, czekolada, soczewica, groch, fasola, szpinak, | ||
Żelazo (mg) | 7 | 10 | 10 | 10 | 12 | 12 | 10-15 | 15 | 15 | Mięso, wątroba, jajka, szpinak, orzechy, mleko, ryby |
Cynk (mg ) | 3 | 5 | 5 | 0,5 | 0,7 | 0,7 | 0,5 | 0,7 | 0,7 | Mięso, mleko, jajka, orzechy, mąka pełnoziarnista |
Miedź (mg) | 0,3 | 0,4 | 0,7 | 0,7 | 0,9 | 0,9 | 0,7 | 0,9 | 0,9 | Warzywa strączkowe, orzechy, mięso drobiowe, cielęcina, wątroba, kasza gryczana, ryby |
Jod ( µg ) | 90 | 90 | 100 | 120 | 150 | 120 | 150 | Ryby morskie, owoce morza, drożdże, cebula, sól jodowana, | ||
Selen (µg ) | 20 | 30 | 30 | 40 | 55 | 55 | 40 | 55 | 55 | Mięso, kukurydza, mąka z pełnego ziarna, ryby i owoce morza |
Fluor (mg ) | 0,7 | 1,0 | 1,2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | Ryby morskie, wątroba, soja, rośliny strączkowe, woda mineralna, |