Składniki:
- jabłko – 1 szt.
- maliny – 1/ szklanki
- miód – łyżeczka
- mleko – ½ szklanki
- orzechy włoskie – garść
Przygotowanie:
jabłko obrać, pokroić i zmiksować z resztą składników.
Składniki | Właściwości |
---|---|
Jabłko | Skórka jabłka zawierają pektyny, które oczyszczają organizm z toksycznych substancji i zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Wpływają na pracę układu trawiennego, zapobiegają zaparciom. Zawierają witaminy – przede wszystkim witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także potas i żelazo. |
Maliny | Zawierają wiele witamin i składników mineralnych, m.in. C, E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, wapń. |
Miód | Miód posiada m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwkaszlowe i antybakteryjne Wzmacnia układ odpornościowy – jest też polecany w chorobach serca, żołądka, dwunastnicy, dróg oddechowych, wątroby, zatruciach organizmu i chorobach wrzodowych. |
Mleko | Najlepsze źródło wapnia, a także białka, tłuszczów, witamin A, D, E, B12, PP, fosforu, magnezu, potasu. Picie mleka zmniejsza ryzyko wielu chorób jak osteoporozy, czy nadciśnienia tętniczego. |
Orzechy włoskie | Źródło pełnowartościowego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (dzięki nim m.in. obniża się poziom złego cholesterolu). Spożywanie orzechów podnosi odporność, wpływa na pracę mózgu, skórę, układ krążenia, działa antynowotworowo. |