Składniki:

  • jabłko – 1 szt.
  • maliny – 1/ szklanki
  • miód – łyżeczka
  • mleko – ½ szklanki
  • orzechy włoskie – garść

Przygotowanie:

jabłko obrać, pokroić i zmiksować z resztą składników.

Składniki Właściwości
Jabłko Skórka jabłka zawierają pektyny, które oczyszczają organizm z toksycznych substancji i zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Wpływają na pracę układu trawiennego, zapobiegają zaparciom. Zawierają witaminy – przede wszystkim witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także potas i żelazo.
Maliny Zawierają wiele witamin i składników mineralnych, m.in. C, E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, wapń.
Miód Miód posiada m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwkaszlowe i antybakteryjne Wzmacnia układ odpornościowy – jest też polecany w chorobach serca, żołądka, dwunastnicy, dróg oddechowych, wątroby, zatruciach organizmu i chorobach wrzodowych.
Mleko Najlepsze źródło wapnia, a także białka, tłuszczów, witamin A, D, E, B12, PP, fosforu, magnezu, potasu. Picie mleka zmniejsza ryzyko wielu chorób jak osteoporozy, czy nadciśnienia tętniczego.
Orzechy włoskie Źródło pełnowartościowego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (dzięki nim m.in. obniża się poziom złego cholesterolu). Spożywanie orzechów podnosi odporność, wpływa na pracę mózgu, skórę, układ krążenia, działa antynowotworowo.