Składniki |
Właściwości |
Marchew |
Zawiera witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Wpływa na wzrok, wzmacnia odporność i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Marchewka jest pomocna przy problemach z trawieniem u dzieci. |
Wędlina drobiowa |
Zawiera wartościowe białko, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę E, składniki mineralne: cynk, wapń, magnez, miedź. Dzięki tym składnikom wpływają na prawidłowy rozwój i wzrost organizmu, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i właściwą przemianę składników pokarmowych |
Pomidory |
Mają mało kcal i zawierają mnóstwo cennych składników: likopen, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę, magnez, potas, miedź. Dzięki tym wszystkim składników spożywanie pomidorów wzmacnia odporność, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają układ krążenia, poprawiają kondycję skóry i włosów. |
Ser żółty |
Zawiera pełnowartościowe białko i jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia – dzięki czemu wpływa na kondycję kości i chroni przed osteoporozą. |
Seler naciowy |
Zawiera bardzo mało kcal, głównie witaminę E oraz witaminy z grupy B; bierze udział w procesie spalania tkanki tłuszczowej, usuwa związki toksyczne z organizmu, pobudza trawienie, zapobiega zaparciom, korzystnie działa na skórę, |
Papryka |
Warzywo obfitujące przede wszystkim w witaminę C, A i E oraz beta- karoten, a także potas i wapń. Spożywanie papryki wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na układ krążenie, układ trawienny, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wspomaga układ odpornościowy. |