Ciasto:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek- 10 g

Pozostałe:

  • ser mozzarella light (2 kulki)- 250 g (można użyć sera żółtego- wtedy 130 g)
  • szynka drobiowa- 3 plastry- 45 g
  • koncentrat pomidorowy- 2 łyżki- 50 g
  • oregano, bazylia
  • rukola

Sposób wykonania:

  1. Do miski wsypać mąkę, następnie w szklance ciepłej (ale nie gorącej) wody rozpuścić sól, drożdże i dodać do mąki.
  2. Energicznie wyrobić ciasto, jeśli będzie kleiło się do rąk można dodać jeszcze trochę mąki.
  3. Przykryć miskę ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min).
  4. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na blasze, posmarować przecierem pomidorowym, posypać ziołami, następnie ułożyć pokrojoną szynkę i pokrojoną w plasterki mozzarellę.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec ok 20-25 minut, do momentu kiedy brzeg ciasta będzie zarumieniony. Na całość wyłożyć rukolę.
Składniki Właściwości
Mąka pełnoziarnista Źródło błonnika, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, witamin z grupy B. Dzięki zawartości błonnika wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego.
Oliwa z oliwek Posiada znakomite właściwości zdrowotne. Zawiera także antyoksydanty – witaminy A i E. Chroni przed miażdżycą, nowotworami. Nie może jej zabraknąć w codziennej diecie
Ser mozzarella Źródło białka i wapnia.
Wędlina drobiowa Zawiera wartościowe białko, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę E, składniki mineralne: cynk, wapń, magnez, miedź. Dzięki tym składnikom wpływają na prawidłowy rozwój i wzrost organizmu, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i właściwą przemianę składników pokarmowych
oregano Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne
Bazylia Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Rukola Źródło witaminy K, A, C, folianów, witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, manganu i żelaza. Zawiera także błonnik pokarmowy i ma bardzo mało kcal.