ser mozzarella light (2 kulki)- 250 g (można użyć sera żółtego- wtedy 130 g)
szynka drobiowa- 3 plastry- 45 g
koncentrat pomidorowy- 2 łyżki- 50 g
oregano, bazylia
rukola
Sposób wykonania:
Do miski wsypać mąkę, następnie w szklance ciepłej (ale nie gorącej) wody rozpuścić sól, drożdże i dodać do mąki.
Energicznie wyrobić ciasto, jeśli będzie kleiło się do rąk można dodać jeszcze trochę mąki.
Przykryć miskę ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min).
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na blasze, posmarować przecierem pomidorowym, posypać ziołami, następnie ułożyć pokrojoną szynkę i pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec ok 20-25 minut, do momentu kiedy brzeg ciasta będzie zarumieniony. Na całość wyłożyć rukolę.
Składniki
Właściwości
Mąka pełnoziarnista
Źródło błonnika, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, witamin z grupy B. Dzięki zawartości błonnika wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego.
Oliwa z oliwek
Posiada znakomite właściwości zdrowotne. Zawiera także antyoksydanty – witaminy A i E. Chroni przed miażdżycą, nowotworami. Nie może jej zabraknąć w codziennej diecie
Ser mozzarella
Źródło białka i wapnia.
Wędlina drobiowa
Zawiera wartościowe białko, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę E, składniki mineralne: cynk, wapń, magnez, miedź. Dzięki tym składnikom wpływają na prawidłowy rozwój i wzrost organizmu, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i właściwą przemianę składników pokarmowych
oregano
Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne
Bazylia
Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Rukola
Źródło witaminy K, A, C, folianów, witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, manganu i żelaza. Zawiera także błonnik pokarmowy i ma bardzo mało kcal.
Strona korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług, zgodnie z
Polityką Cookies.